در این شماره می خوانید:
سخن آغازین
خاصه اکنون که صبا مژده فروردین داد
دفتر دوم صبانامه را در حالی پیش منظر شما سروران گرام میگشاییم، که همگام است با طلیعۀ بهار و آغاز سال نو.
راقم، پیش از هر چیز بر خود فرض میداند، که مراتب امتنان خاصه را از همه فرهیختگانی که بازخورد دلگرمانه و تحبیب همدلانه ایشان پس از نشر پیششماره اول (زمستاننامه) موجب وجد مضاعف گروه نویسندگان و تیم اجرایی نشریه گردید، به حضور معروض دارد. همچنین کمال تشکر را از عزیزانی که با ارسال مطالب ارزشمند خود سببساز پرمایگی شماره حاضر و آتی گشتهاند بجای میآورد.
دامنه سخن را کوتاه و از تعریض کلام کلیشهوار در خصوص آنچه که از ادبار روزگار طی سال گذشته بر همگان رفت اجتناب نموده، و گزارشی مختصر از دستآوردهای مکتب صبا در سال ۱۳۹۹ خورشیدی تقدیم میگردد.
هزار گونه ادب، جان ز عشق آموزد
که آن ادب نتوان یافتن به مکتبها
(مولانا)
نکتهای که بسیار حائز اهمیت است و بایستی در این مجال بدان اشاره نمود، همکاری نویسندگان مطرح در زمینه موسیقی است که افتخار همراهی را به مجموعه تولیدکنندگان محتوا و گروه نشریه مکتب صبا دادهاند. همچنین همکاری و ورود جوانان نوقلم در عرصه نگارش و موسیقی با این مجموعه مزید مسرت است.
در این نشریه از ابتدا سعی بر این بوده است که تحلیل محتوایی و موضوعی جایگزین خاطرهنگاری تکرار مکررات گردد، تا بدینوسیله موجبات تضییع برای خوانندگان فراهم نیاید. از سوی دیگر توجه به جنبههای هرمنوتیک، پدیدارشناسی، ریخت شناسی و نماد شناسی در مطالعات و مقالات ارائه شده بیشتر مداقه نظر قرار گرفتهاند، که این خود پاسداشت حرمت خواننده را برای تخصیص اوقات شریف خود جهت مطالعه و مرور مطالب صبانامه بجای میآورد. در نهایت؛ نگاه به موسیقی پساصبایی با رویکرد سنت، آیین و نوگرایی در مقابل باستانشناسی موسیقی از دیگر نکات مورد نظر برای حفظ و تداوم سویهها در روند نگارش تولید مقالات بوده است.
در سالی که گذشت، همراهان مکتب صبا شاهد دیگر اتفاقات خجستهای بودهاند، که عناوین اهم آنها به شرح زیر است:
- آغاز آموزش ردیف صبا برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه هنر.
- بازنگری و بازنگارش آوانگاری ردیف صبا و آمادهسازی دفتر اول برای چاپ و نشر.
- تولید مجموعه آموزش تصویری دوره اول ردیف صبا با همکاری مؤسسه خنیاگر.
- تأسیس کارگاه تولید ساز (سهتار) و ارائه اولین نمونه سهتار مکتب صبا با توجه به خصایص صوتی ساز «عشقی» پس از دو سال تحقیق و تولیدات آزمایشی.
- بنیانگذاری اندیشکده مکتب صبا .
- تشکیل کارگروههای تخصصی برای تولید دانشنامه مکتب صبا .
- مشاوره، همکاری و نظارت بر ۲ پایان نامهی کارشناسی ارشد با گرایش مکتب صبا .
- تکمیل دوره فراگیران مکتب صبا و اعطای گواهینامه پایان دوره به ایشان (لیست اسامی در پیوست همین نشریه)
- تعیین جایزه بزرگ مکتب صبا ، که پایان هر سال به یکی از اعضای مکتب صبا تقدیم خواهد شد. (جزییات بیشتر در شمارههای آتی اطلاعرسانی خواهد شد.)
در پایان این مقال، نوید تولید و نشر ویژهنامهای بهمناسبت زادروز ابوالحسن خان صبا در ۱۴ فروردین به حضورتان معروض داشته، سالی خجسته و توأمان با آرامش را از دادار هستیبخش برای شما آرزو مینماییم.
۲۹ اسفند ماه ۱۳۹۹
عباس حمزوی